Categorie archief: Nieuws

Drie nieuwe kalfjes op één avond!

Maandagavond 9 april zijn we samen naar het natuurgebied gegaan  en we ontdekten 3 pasgeboren kalfjes. Eerst zagen we  dat koe Marilin apart van de kudde was en toen we dichterbij kwamen zagen we tussen wat graspollen een kalfje liggen…… Op de bovenste foto zie je moeder en zoon ( Valentijn) samen. Het rode wat je ziet is de placenta, de moederkoe eet die meestal op, wat goed is omdat er veel voeding in zit, en die heeft de moederkoe nodig om melk aan het kalf te geven.

Eerste groep jongvee naar buiten

Het is laat dit jaar dat de eerste groep jongvee weer naar buiten mag.  Doordat het zo lang koud en nat is gebleven kwam de grasgroei in de weiden en op de dijken laat op gang. Maar op zaterdag  7 april hebben we een groepje van 5 stuks jongvee naar de dijk in de Perponcherpolder bij Eindewege gebracht, ze renden er flink op los!

Eerste kalfje geboren aan het Veerse Meer

Donderdag is het eerste kalfje geboren dit jaar, het liep bij de moeder toen  Frans donderdagavond ging kijken in het natuurgebied “De Middelplaten”bij het Veerse Meer.Een wonder van de Schepper! De moeder, Rosita P heeft voor het eerst gekalfd, dus die is nu van vaars een zoogkoe geworden. Dit jaar is de U aan de beurt als eerste letter voor de namen van de kalfjes maar we pakken de V er maar bij, namen met een U zijn er niet zo veel. We noemen dit kalfje: Vera. Zodra we een foto hebben , hopen we die te plaatsen.

 

Vers vlees op DV 6 en 13 april

 

U kunt wel weer volop vlees bestellen voor de volgende leverdata, namelijk 6 en 13 april. Voor april slachten we een extra stier. We plaatsen nu meer vlees in de webshop en reserveren meer voor de verkoop op vrijdag. U bent de komende vrijdagmiddagen ook welkom hoor voor vlees uit de diepvries.

 

 

 

 

 

 

De hamburgers lopen ook heel goed!

Kalfjes naar stal

Het is najaar. Het regent veel, het is koud. Daarom hebben we afgelopen vrijdag de kalfjes naar de stal gebracht. Tot nu toe liepen alle kalfjes nog bij hun moeder. De kalfjes zijn geboren tussen november 2016 en juni 2017. Zeker voor de oudste kalfjes werd het tijd om bij hun moeder ‘weg te gaan’ en een ‘eigen leven op te bouwen’. Tot nu toe dronken ze melk bij hun moeder. Op een gegeven moment is dat niet meer nodig.

We zullen vertellen wat wij doen om de kalfjes naar de stal te brengen. Wij gaan met onze veekar (een grote, die alleen achter de trekker kan) naar de wei. Aan onze veekar zitten een aantal hekken die we gebruiken om een hok in de wei te maken. Dit wordt ook wel de vangkooi genoemd. We maken de vangkooi en leggen aan de randen van de vangkooi pruikjes hooi.

Vervolgens gaan we de koeien halen. We nemen een klein pruikje hooi in onze hand en gaan naar de koeien toe. Als we bij de koeien zijn dan roepen we de koeien. We roepen ‘kom dan’ en maken een bepaald geluid met onze tong. Ze kennen onze stem en dan komen ze naar ons toe.

 

Vervolgens nemen we de koeien mee naar de vangkooi. Op de foto hieronder is dat te zien. Misschien laat de kwaliteit van de foto wat te wensen over, maar als u goed kijkt ziet u Frans lopen voor de koeien met een pruikje hooi. De koeien zijn zo gretig dat hij door moet lopen om voor ze uit te blijven. Sommige koeien komen direct mee, anderen komen iets later.

Als de koeien bij de vangkooi zijn dan zien ze het hooi in de vangkooi. Ze gaan dat eten. Soms moeten we nog even wat voorzichtig achter de kalveren lopen om ook die bij de moeders in de vangkooi te laten gaan. Vervolgens doen we de vangkooi erachter dicht. We laten de koeien één voor één weer uit de vangkooi zodat we alleen de kalfjes en de dekstier (want die mocht ook mee) over houden in de vangkooi.

Daarna doen we het hek richting de kar open en gaan we achter de kalfjes lopen zodat ze in de kar gaan. Soms hebben ze even de tijd nodig om in de kar te gaan. Soms durven ze niet goed en moeten we ze helpen door ze de klep iets op te duwen. De dekstier zetten we vast met een touw aan de zijkant omdat die wat groter is. De kalfjes mogen allemaal los in de kar blijven.

Zo brengen we de kalfjes naar de stal. In de stal laten we ze weer uit de veekar. Daar scheidden we de vaarsjes en de stiertjes. Die mogen allebei in een ander hok. De koeien blijven nog in de wei maar mogen binnenkort naar de middelplaten. Want die blijven de hele winter buiten.

Zo hopen wij u een mooi inkijkje te geven hoe we de kalfjes van de wei naar de stal brengen:)

 

 

 

Vers vlees te koop

Op DV vrijdag  vrijdag 6 april en vrijdag 13 april hebben we weer vers vlees per stuk te koop.  U kunt op die datums van te voren bestellen op onze website of gewoon langs komen. De andere vrijdagen hebben we vlees voor u beschikbaar uit onze diepvries. De openingstijden zijn van 15 – 18 uur, of op afspraak als u op vrijdag niet kunt.

 

Elke vrijdag vlees te koop op onze boerderij.

U kunt elke vrijdagmiddag tussen 15 en 18 uur bij ons terecht voor los vlees uit de diepvries. We hebben vrijwel alle soorten in voorraad.

op DV vrijdag 15 december en vrijdag 19 januari hebben we ook vers vlees voor u per soort beschikbaar.

Als u op vrijdag niet in de gelegenheid bent of u komt op een ander tijdstip langs kunt u bellen om een afspraak te maken om vlees te kopen. Telefoonnummer:  0113-613341

Nieuwe hamburgerkruiden

Onze hamburgers worden gekruid met een mengsel van pure kruiden zonder kunstmatige toevoegingen en zonder gluten. We laten deze kruiden uit Veenendaal komen, waar een slager ze zelf mengt. De slager liet ons weten dat hij het mengsel veranderd had en dat het nog lekkerder was geworden, hij kreeg er goede reacties op van zijn klanten.

Hierbij het lijstje met de ingrediënten:

  • Zeezout
  • Ui
  • Lavas
  • Kervel
  • Peterselie
  • Anijs
  • Basilicum
  • Fenegriek
  • Kruidnagel
  • Laurierblad
  • Majoraan
  • Nootmuskaat
  • Piment
  • Zwarte peper

Elke vrijdag open

Vanaf 8 september zijn we elke vrijdag open tussen 15 uur en 18 uur. Wij verkopen Herefordvlees in losse porties uit de diepvries. Op de data dat wij vers vlees leveren kunt u ons vlees ook gewoon vers kopen (dat geldt binnenkort voor 8 september en 22 september). U hoeft dit niet van tevoren te bestellen maar u kunt het gewoon bij ons kopen. Pakketten bieden we wel alleen aan via de webwinkel.

Vrijwel elk soort is aanwezig in onze diepvries. U hoeft dit diepvriesvlees dus niet meer van tevoren te bestellen. U kunt het gewoon op de boerderij kopen. Als u uw bestelling komt ophalen en u wilt nog wat extra vlees bijkopen uit de diepvries is dat ook mogelijk.

Zo zetten wij elke keer een stapje om u zoveel mogelijk tegemoet te komen. Nadat wij een aantal maanden terug een nieuwe webwinkel presenteerden met de mogelijkheid om losse porties vlees te bestellen, gaan we nu een stapje verder. We openen nu gewoon een ‘winkel’, die elke vrijdag open is. Het past nog steeds bij ons: We hebben geen gloednieuwe winkel, maar gewoon een diepvries op onze boerderij. U bent van harte welkom!

Vlees in de zomer

In de zomerperiode laten wij geen dier slachten. Wij hebben echter voldoende voorraad in de diepvries. Als u vlees wilt kopen kunt u ons gewoon opbellen (0113-613341) of ons mailen om een afspraak te maken om het vlees op te halen.

U kunt ook alvast uw bestelling doorgeven. Dat kunt u doen door vlees te selecteren op onze website en te kiezen voor de optie ‘diepvries voorraad’.

Als u vers vlees wilt kunt u uw vlees bestellen voor de levering van 8 september. Ook die optie kunt u aanvinken.